Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Τι γίνεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα αναφορικά με τον 3ο μηχανικό...

Είναι γεγονός πως το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αποκτά κάθε απόφοιτος της σχολής μας, αλλά και ευρύτερα όλων των σχολών του Πολυτεχνείου και κάθε πολυτεχνικής σχολής ανά την Ελλάδα, αποτελεί ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα. Ο κάθε κλάδος μηχανικών διεκδικεί συνεχώς όλο και περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα προκειμένου να έχει και μεγαλύτερο εύρος στην αγορά εργασίας.

Η σχολή των Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, ως η μόνη σχολή στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δημιουργεί αποφοίτους ικανούς να στελεχώσουν θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, από την ναυπήγηση ενός πλοίου έως και το σύνολο των εργασιών που ακολουθούν την όλη πορεία και ζωή αυτού, απόρροια του πολυσύνθετου πρόγραμματος σπουδών της. Παράλληλα, βάσει του προγράμματος σπουδών, ένας απόφοιτος ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός καλύπτει επαρκώς τις απαιτήσεις για την απασχόληση ως μηχανολόγος μηχανικός, με περεταίρω ειδίκευση βέβαια στο κομμάτι της ναυτικής μηχανολογίας, γεγονός που ολοκληρώνει το αρκετά ευρύ φάσμα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Ωστόσο, τον Οκτώβρη του 2014, υπήρξαν τροποποιήσεις στη νομοθεσία βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 141/2014, αντικατάσταση του Προεδρικού Διατάγματος 243/1198, όπου αναλύονται οι «Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία». Με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, ένας απόφοιτος ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, όπως επίσης και απόφοιτοι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι μηχανικοί, δικαιούταν να εργαστούν ως τρίτοι μηχανικοί στις θέσεις του εμπορικού ναυτικού, μετά από έξι μήνες ναυτικής εμπειρίας ως δόκιμοι πάνω σε πλοίο. Πλέον, και με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας απόφοιτος ναυπηγός αδυνατεί να εργαστεί ως τρίτος μηχανικός, ενώ στον αντίποδα οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανολόγοι μηχανικοί διατηρούν το συγκεκριμένο δικαίωμα. Θεωρούμε απαράδεκτη την τροποποίηση αυτή, καθώς θεωρούμε πως το συγκεκριμένο δικαίωμα εμπίπτει καθαρά στη διακαιοδοσία ενός ναυπηγού μηχανολόγου μηχανικού, την ώρα μάλιστα που ασχολούμαστε εκτενώς με το κομμάτι της ναυτικής μηχανολογίας, όπως αυτό απορρέει από το πρόγραμμα σπουδών μας.

Αντιλαμβανόμενοι την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ζητήματος και πως μας πλήττει ως εν δυνάμει ναυπηγούς μηχανολόγους μηχανικούς, θεωρούμε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με διάλογο και συνεργασία με τη σχολή και το σύνολο των καθηγητών, καθώς επίσης και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τέλος, μας προβληματίζει σε τεράστιο βαθμό το χαμηλό επίπεδο αντανακλαστικών της σχολής αλλά και αυτό του συνόλου των αποφοίτων ναυπηγών, καθώς χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα ενός και πλέον χρόνου έως ότου το συγκεκριμένο ζήτημα γίνει αντιληπτό. Θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή για παρόμοια περιστατικά στο μέλλον αλλά και να διεκδικήσουμε πίσω το δικαίωμα που μας αφαιρέθηκε, ξεκινώντας από τη συνεννόηση και συνεργασία με το σύνολο των καθηγητών στην προσεχή Γενική Συνέλευση Τμήματος, αύριο, Παρασκευή 28/11, στις 10:00, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί κοινή πλεύση και διεκδίκηση.



ΠΑΣΠ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΕΜΠ

Προτείνουμε, Διεκδικούμε, Πετυχαίνουμε