Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

27η Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος


Η 27η Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, είναι μια ημέρα όπου σε όλο τον κόσμο τιμάται η μνήμη εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Η ημέρα αυτή εκτός των άλλων, μας θυμίζει αφενός τις θηριωδίες που συντελέστηκαν από τη ναζιστική Γερμανία και αφετέρου είναι αφορμή έτσι ώστε να κρατά την παγκόσμια κοινή γνώμη σε εγρήγορση, απέναντι σε κάθε τύπο ολοκληρωτικού καθεστώτος και φασιστικής ιδεολογίας που καταπατά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στοχεύει στον αφανισμό ολόκληρων κοινωνικών ομάδων.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι ακόμα και σήμερα πολλοί συμπολίτες μας δηλώνουν ξεκάθαρα το θαυμασμό και την ιδεολογική ταύτισή τους με το καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι νοσταλγοί του Χίτλερ εκφράζονται σήμερα κυρίως μέσα από το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που τα τελευταία χρόνια δείχνει να εδραιώνει τη θέση της στο ελληνικό κοινοβούλιο εκφράζοντας μια διόλου αμελητέα μερίδα του ελληνικού λαού. Το γεγονός αυτό, δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να απευθυνθούν σε ακόμη μεγαλύτερο φάσμα της απογοητευμένης και εξοργισμένης ελληνικής κοινωνίας που ψάχνει απεγνωσμένα έναν εχθρό, ώστε να επιρρίψει πάνω του τις ευθύνες για όλα τα κακώς κείμενα. Η Χρυσή Αυγή με τη ρητορική της ανταποκρίνεται σε αυτό το αίτημα και «εντοπίζει» τον εχθρό στο πρόσωπο των μεταναστών και γενικά κάθε ξένης επιρροής. Αυτή η ρητορική μολύνει ολοένα και περισσότερο τις συνειδήσεις των συμπολιτών μας με ρατσιστικές αντιλήψεις και μίσος προς κάθε τι διαφορετικό, εκεμταλλευόμενη την αδυναμία των υπόλοιπων δημοκρατικών δυνάμεων να θέσουν στο περιθώριο αυτές τις μισαλλόδοξες φωνές και να επιβληθούν αυτών.

Μετά από 5 χρόνια όπου έχει αποδειχθεί επανειλλημένα η φασιστική και εγκληματική φύση της Χρυσής Αυγής, είναι φανερό πως το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί από μόνο του να περιορίσει τη δράση της Χρυσής Αυγής. Είναι αναγκαίο λοιπόν η κοινωνία από τη βάση της να κινηθεί αποφασιστικά απέναντι στις πρακτικές και τις αντιλήψεις που εκφράζει ο συγκεκριμένος χώρος, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τις αρχές της Δημοκρατίας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο συνεχής αγώνας απέναντι στον φασισμό και τις ρατσιστικές αντιλήψεις είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να αποδώσουμε ως πολίτες και ως άνθρωποι στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

ΠΑΣΠ ΕΜΠ