Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Ας μιλήσουμε για υπευθυνότητα…


Στην γενική συνέλευση της προηγούμενης Τετάρτης, οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και της ΠΚΣ άσκησαν κριτική στην ΠΑΣΠ ΕΜΠ κατηγορώντας μας για ανευθυνότητα και αδιαφορία μέσα σε ένα κλίμα ειρωνείας και χλευασμού. Έβαλαν στο στόχαστρο δηλαδή, τον κινηματικό σχεδιασμό που είχαμε θέσει ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ να κάνουμε εκ νέου κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Ήμασταν, ωστόσο, εμείς οι πρώτοι που πηγαίνοντας στο Υπουργείο, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 16/10 στην οποία υπερψηφίστηκε το πλαίσιο μας, πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις για τις διαγραφές φοιτητών και την ισοτίμηση των πτυχίων ΑΕΙ και ξένων-ιδιωτικών κολλεγίων. Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, ανέκαθεν αναλαμβάναμε την πολιτική ευθύνη των λεγόμενων και των πεπραγμένων μας και αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να κάνει κάθε δύναμη που δραστηριοποιείται στα πλαίσια ενός Φοιτητικού Συλλόγου. Πρέπει, επομένως, οι ίδιοι που μας εγκαλούν για ανευθυνότητα, να διατηρούν σωστή αντιμετώπιση απέναντι στον σύλλογο και τους φοιτητές.

Το πλαίσιο των ΕΑΑΚ στην προηγούμενη συνέλευση στις 23/10, το οποίο και υπερψηφίστηκε, ανέφερε μεταξύ άλλων συμμετοχή του συλλόγου στην πανελλαδική κινητοποίηση στο κέντρο σήμερα Πέμπτη 31/10 χωρίς όμως να περιέχει κλειστή σχολή. Αυτό το στοιχείο ήταν κάτι το οποίο εν τέλει προστέθηκε μια εβδομάδα μετά μέσω Διοικητικού Συμβουλίου με την δικαιολογία ότι αποτελεί παράλειψη. Ένα γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις, αφού από την στιγμή που δεν υπήρχε επίσημη αναφορά για κλειστή σχολή, υπήρχαν πολλοί φοιτητές που δεν το γνώριζαν και ενημερώθηκαν για αυτό την τελευταία στιγμή. Τέτοιας βαρύτητας ενέργειες, όμως, δεν συνάδουν με το πολιτικό μας σκεπτικό και απαξιώνουν τις διαδικασίες του συλλόγου στα μάτια των φοιτητών. Ακόμα κι αν δεχόμαστε ότι είναι όντως μια παράλειψη, έρχεται ωστόσο σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς, όπου αφενός υπήρξαν περιπτώσεις που η σχολή έκλεισε μέσω Διοικητικού Συμβουλίου πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ όταν είχε γίνει συνέλευση για το θέμα της δεξαμενής, τα ΕΑΑΚ είχαν πάρει μέρος σε αυτή δίχως καν να έχουν πλαίσιο απόφασης. Από την μια οδηγείται σε κατάπτωση η συλλογικότητα των διαδικασιών για την οποία συνεχώς γίνεται λόγος, αφού πραγματικά έχει νόημα και πρέπει να ενημερώνονται και να παίρνουν θέση όσο το δυνατό περισσότεροι φοιτητές για ζητήματα που τους αφορούν, ενώ από την άλλη η πραγματική ανευθυνότητα είναι να τοποθετείσαι σε μια συνέλευση δίχως να γίνονται σαφή αυτά που προτείνεις, στους φοιτητές.

Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούμε τέτοιου είδους ενέργειες, ειδικότερα σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε και καλούμε τις υπόλοιπες δυνάμεις του Συλλόγου να δείξουν την πρέπουσα σοβαρότητα και να μην δημιουργούν κακή εικόνα στους φοιτητές εξωθώντας τους από τις συλλογικές διαδικασίες.



ΠΑΣΠ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΕΜΠ