Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Γενική Συνέλευση Τμήματος ΤΩΡΑ!



Με την έναρξη της ακαδημαϊκής δραστηριότητας της σχολής των Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών παρατηρήθηκαν πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα, με μεγαλύτερο αντίκτυπο στους σπουδαστές του πρώτου έτους. 
Πιο αναλυτικά, με την αύξηση των εισακτέων και σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες σε αριθμούς εισακτέων παλαιότερων ετών, παρατηρείται το πρόβλημα των αιθουσών που χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς στο να εξυπηρετήσουν το μεγάλο αριθμό φοιτητών. Η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς παρουσιάστηκε και σε προηγούμενα έτη φοιτητών. Ωστόσο το φαινόμενο εντείνεται στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος και χρίζει άμεσης αντιμετώπισης.
Μία πρώτη προσπάθεια έγινε από τον κοσμήτορα της σχολής, η οποία δεν κρίνεται ικανοποιητική καθώς περιορίστηκε στην προσαρμογή του ημερολογιακού προγράμματος του πρώτου εξαμήνου στις υπάρχουσες διαθέσιμες ώρες των αμφιθεάτρων, τα οποία χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την διεξαγωγή μαθημάτων των Μηχανολόγων Μηχανικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού και εξαντλητικού προγράμματος, με αρκετά κενά χρονικά διαστήματα μεταξύ των διδακτικών ωρών.
Ειδική περίπτωση αποτελεί το ζήτημα που έχει προκύψει με το μάθημα του πρώτου εξαμήνου «Προγραμματισμός με Matlab», καθώς είναι πρακτικά αδύνατον το pc-lab της σχολής να εξυπηρετήσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών.
Παράλληλα, το γενικότερο πολιτικό σκεπτικό για περικοπή φοιτητικών παροχών είχε τις πρώτες του εκφάνσεις στη σχολή μας και φέτος, με τη μη παροχή οργάνων σχεδίου στους πρωτοετείς φοιτητές. Αντιλαμβανόμενοι πως η σχεδιαστική χειρόγραφη μορφή του μαθήματος του πρώτου εξαμήνου «Μηχανολογικό Σχέδιο Ι», ορίζει τα όργανα σχεδίου ως αναπόσπαστο κομμάτι για την ολοκληρωμένη διδασκαλία και εκμάθηση του αντικειμένου, ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θεωρούμε πως τα όργανα σχεδίου θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχονται σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές δωρεάν, στα πλαίσια της Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας που ανέκαθεν διεκδικούμε.
Αναλογιζόμενοι, λοιπόν, την πληθώρα των ζητημάτων που προκύπτουν, τα οποία αφορούν τόσο την λειτουργία της σχολής, όσο και ζητήματα φοιτητικών παροχών, και που δυσχεραίνουν την ομαλή ακαδημαϊκή δραστηριότητα όλων των εξαμήνων, αλλά ιδιαιτέρως του πρώτου, ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, κρίνουμε απαραίτητη την άμεση σύγκλιση και διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης Τμήματος, στην οποία θα συζητηθούν και θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά.