Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Κανένα ΔΣ στο στέκι...

Είναι γεγονός πως οι επαναλαμβανόμενες Γενικές Συνελεύσεις του Φοιτητικού μας Συλλόγου το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, έχουν αποδείξει την έλλειψη κανόνων διεξαγωγής, καθώς η έλλειψη ορισμένου προεδρείου, συνοδευόμενη από φαινόμενα μεγάλης διάρκειας τοποθετήσεων και ερωτήσεων όπως και παρεμβάσεων δίχως να δίνεται ο λόγος, από ορισμένα πρόσωπα, είναι μόνο λίγες από τις παρατυπίες που λαμβάνουν χώρα στις εν λόγω διαδικασίες, υποβαθμίζοντας το θεσμό και καθιστώντας τον δυσπρόσιτο προς τη μεγάλη μερίδα των ανένταχτων φοιτητών. Καταλήγει, λοιπόν, να αναπαριστά ένα Πύργο της Βαβέλ, όπου επικρατεί μια χάβρα “ανταλλαγής” απόψεων, οι οποίες μάλιστα κορυφώνονται με προσωπικές φραστικές επιθέσεις και αλληλεγκλιίσεις, που πόρρω απέχουν από τον ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, που φαντάζει αναγκαίος ειδικά στις σύγχρονες μέρες της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Αντιλαμβανόμενοι την προσπάθεια ευτελισμού οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας, δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία παρόμοιων καταστάσεων στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, διότι η ΠΑΣΠ ΝΑΥΠΗΓΩΝ αποτελεί μέλος αυτού, και εκπροσωπεί μερίδα των φοιτητών, τους οποίους σίγουρα δεν εκφράζουν τέτοιες καταστάσεις. 
Την αρχή για τον ευτελισμό και της διαδικασίας διεξαγωγής του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελεί η πεισματική άρνηση συγκεκριμένης παράταξης να ορίσει εκπροσώπους σε αυτό, οι οποίοι θα υπογράφουν ονομαστικά για οποιαδήποτε απόφαση και θα δεσμεύονται με τις αντίστοιχες ευθύνες απέναντι στο Φοιτητικό Σύλλογο. Άλλωστε, οι εκλογές δεν γίνονται για θέμα ανωτερότητας ορισμένων, ούτε για την επιβεβαίωση του ποιος την έχει μεγαλύτερη… την εκλογική απήχηση, αλλά για τον ορισμό του ΔΣ, το οποίο υπεύθυνα θα αποφασίζει με γνώμονα το συμφέρον των φοιτητών, σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης. Ως ΠΑΣΠ ΝΑΥΠΗΓΩΝ, απαιτούμε τη σύσταση ενός προσωποπαγούς Διοικητικού Συμβουλίου που θα εφαρμόζει όλους τους τυπικούς κανονισμούς που διέπουν την ύπαρξή του.

Πέρα από την τυπική εφαρμογή των διαδικασιών του συλλόγου όμως, τίθεται το ζήτημα του χώρου διεξαγωγής των συνεδριάσεων του ΔΣ. Έως και πριν από ένα χρόνο οι συνεδριάσεις λάμβαναν χώρα σε μία εκ των αιθουσών της σχολής μας, οι οποίες ήταν συνήθως η Δ.014 ή η Δ.005. Ωστόσο, με την εδραίωση της πρώτης θέσης από το σχήμα των ΕΑΑΚ, συνάδελφοι που συμμετέχουν σε αυτό, αποφάσισαν να ζητούν συστηματικά την διεξαγωγή των συνεδριάσεων του ΔΣ στον χώρο που έχει παραχωρηθεί στο σύλλογο από πλευράς σχολής. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως ο χώρος αυτός δεν ανταποκρίνεται στην ονομασία που τον διέπει ως “Στέκι του Φοιτητικού Συλλόγου”, αλλά θα μπορούσε κανείς εύκολα να του αποδώσει την ονομασία “στέκι των ΕΑΑΚ”, καθώς τη διαχείριση του έχουν αναλάβει συνάδελφοι από την εν λόγω παράταξη. Πάγια θέση της ΠΑΣΠ ΝΑΥΠΗΓΩΝ αποτελεί το αυτονόητο, η μη συμμετοχή μας, δηλαδή, στις συνεδριάσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο “στέκι των ΕΑΑΚ” αλλά και οποιασδήποτε άλλης φοιτητικής παράταξης. Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη διεξαγωγής των εν λόγω συνεδριάσεων σε χώρο ο οποίος δεν εμπεριέχει κανένα πολιτικό χαρακτήρα ή δεν σχετίζεται με κάποια παράταξη, πιστεύουμε πως οι συνεδριάσεις του ΔΣ θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στις μέχρι πρότινος αίθουσες διεξαγωγής τους. Το ΔΣ δεν είναι τσιφλίκι κανενός!

Πρόθεσή μας αποτελεί η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων του ΔΣ, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με την εκάστοτε πρόταση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυφωνία και ο πλουραλισμός στις διαδικασίες του συλλόγου. Την πρόθεση αυτή δηλώσαμε και εχθές, ημέρα Τετάρτη 18/12, στη συνεδρίαση του ΔΣ. Ωστόσο, η επιμονή συναδέλφων που ανήκουν στα ΕΑΑΚ για διεξαγωγή της συνεδρίασης στο “στέκι τους”, δεν μας άφησε άλλη επιλογή από τη μη συμμετοχή στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Η επιμονή αυτή συνοδεύτηκε από επιχειρήματα του τύπου “...ή στο στέκι, ή πουθενά!”, αλλά και από απειλές για καταγγελία προς την πλευρά της ΠΑΣΠ. Αντιλαμβανόμενοι τον αδρανή ρόλο που διαδραματίζουν οι λοιπές παρατάξεις της ΔΑΠ και του ΜΑΣ, που συντηρούν τη λογική του ευτελισμού οποιασδήποτε διαδικασίας του συλλόγου, τασσόμαστε ενάντια και εμμένουμε στην άποψη μας για μη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που λαμβάνουν χώρα στο “στέκι των ΕΑΑΚ”.

Απέναντι σε όσους υποθάλπουν λογικές χάβρας στις διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου...
...εμείς απαντάμε με γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο από όλους!


ΠΑΣΠ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΕΜΠ