Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση... περί καταλήψεων!

Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μαθημάτων έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες επαναλαμβανόμενων Γενικών Συνελεύσεων, οι οποίες μάλιστα αναδεικνύουν "αγωνιστικές" αποφάσεις με μονοήμερες ή και διήμερες καταλήψεις. Τέτοιες αποφάσεις οδηγούν, αν μη τι άλλο, στην προβληματική λειτουργία της σχολής, με απώλειες ωρών διδασκαλίας, είτε λόγω Γενικών Συνελεύσεων, είτε λόγω καταλήψεων, και με γενικότερη δυσχέρανση της ακαδημαϊκής δραστηριότητας.

Η παραδοχή αυτή αποτυπώνεται και στην τελευταία ανακοίνωση του Κοσμήτορα της σχολής μας, όπου επισημαίνει επιπλέον πως αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία, θα οδηγηθούμε, για ακόμη μία φορά, σε συμπιεσμένα εξάμηνα και εξεταστικές, οδηγώντας ξεκάθαρα σε μία κατεύθυνση εντατικοποίησης των σπουδών. 

Όσοι προωθούν τέτοιες λογικές και αυτοανακηρύσσονται ως προασπιστές της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, τοποθετούμενοι κατά της εντατικοποίησης των σπουδών, είναι αυτοί ακριβώς που καθιστούν συχνά αναποτελεσματική τη διδασκαλία λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων και τελικά μετατρέπουν το Πολυτεχνείο από ένα σύγχρονο τεχνολογικό ίδρυμα, σε ένα απλό εξεταστικό κέντρο.

Επιπλέον, αν και θεωρούμε σημαντικό ο Φοιτητικός Σύλλογος να συνεδριάζει, μέσω της αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας της Γενικής του Συνέλευσης, προκειμένου, στα πλαίσια ενός υγιούς και γόνιμου διαλόγου, να συζητά και να παράγει λύσεις και προτάσεις σε μία λογική και παράλληλα ρεαλιστική βάση, δε κρίνουμε απαραίτητη την διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων συνελεύσεων με την ίδια θεματολογία, δίχως ουδεμία εξέλιξη, και αφού ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει συζητήσει και τοποθετηθεί επανειλημμένως πάνω στα ζητήματα. Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα των διαγραφών, το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας θεωρούμε πως θα έπρεπε να καλύπτεται από την απόφαση της Συγκλήτου, η οποία κάνει λόγο για καμία διαγραφή φοιτητή ο οποίος επιθυμεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μία απόφαση η οποία δεν αποτελεί αφορμή ούτε για περαιτέρω "αγωνιστικές" αποφάσεις, καταλήψεις και χαμένα μαθήματα, αλλά ούτε και για ένα ντόμινο συνελεύσεων.

Άλλωστε, είναι έκδηλο το φαινόμενο απομαζικοποίησης των Γενικών Συνελεύσεων και ευτελισμού της διαδικασίας τους, όπου σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά περιθώρια που δημιουργούνται μέσω της απώλειας διδακτικών ωρών κάθε εβδομάδα, δεν συνιστούν τις προϋποθέσεις για μαζικές διαδικασίες συνελεύσεων όποτε το απαιτήσουν οι καταστάσεις.

Να μην επιτρέψουμε, από εδώ και στο εξής, σε κανέναν να δρα εις βάρος του πανεπιστημίου μας...

ΠΑΣΠ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΕΜΠ